15 eft.tref.2018

Ett är nödvändigt
Högmässa i Stensjökyrkan
15:e sönd eft Trefaldighet 2018
Stefan Risenfors
<<Föregående  >>Nästa
Texter
Nehemja 9:19-21
Epistel Apg 20:32-36
Evangelium Matt 6:31-34

Beredelsetal: Du övergav inte våra fäder i öknen – så börjar dagens GT-liga text från profeten Nehemja. Men visst var det många gånger så att folket kände sig övergivna under flykten från Egypten: som när den egyptiska armén var på väg att hinna ifatt dem, som när de stod där inför Röda Havet och fienden kom allt närmare, som när giftormar hemsökte deras läger, som är de av Herren tvingades vända tillbaks ut i öknen just som de hade kommit fram till gränsen till det utlovade landet. Så många gånger misströstade de under de där 40 åren i öknen men varje gång ingrep Herren och räddade sitt folk.

Idag ska vi rösta och vi kan tacka Gud för att vi får rösta. Men många är oroliga inför det här valet – vad kommer att hända? Vilka kommer att styra landet och i vilken riktning? Kommer någon att kunna styra landet ö h t eller blir det bara total politisk kris? Vi ser oss omkring i världen och ser krig, flyktingar, naturkatastrofer, klimathot och politiska ledare på allra högsta nivå som verkar allt annat än mogna och ansvarsfulla.

Men på samma sätt som Gud inte övergav Israels folk i öknen kommer inte heller Gud att över oss, vare sig vårt land, vår kyrka eller hela mänskligheten. Mitt i allt detta kaos tror vi på en Gud som är mäktigare än alla jordens furstar. Så om du imorgon skulle vara uppgiven och besviken av valresultatet så glöm inte: Gud överger aldrig sitt folk. Och med Jesus vidgades det löftet till att gälla alla folk.

Men kanske är det inte politiken eller klimathotet som smärtar dig allra mest – kanske är det din egen sorg över ditt eget liv, att det inte riktigt är som du önskade att det skulle vara. Ge inte upp hoppet om dig själv heller – Gud överger inte heller dig så låt oss i full förtröstan nu bekänna…

Predikan

Tänk dig ditt liv som en vandring på en två meter lång och 40 cm bred bräda. Tänk dig rent konkret att vi la ut en sån bräda här på golvet. Jag är övertygad om att de flesta av oss skulle klara av den promenaden utan att ramla av brädan. Men tänk dig då att vi istället rest två 5 meter höga byggnadsställningar här i kyrkan och så la vi precis samma 2 meter långa och 40 cm breda bräda mellan dessa båda byggnadsställningar.  Några av oss skulle kanske utan större problem klara också den promenaden men jag tror att de flesta skulle vägra att gå den två meter långa promenaden. Och några av dem som ändå vågade gå skulle kanske ramla ner.

Det är samma bräda, precis lika bred men det har tillkommit ett nytt element, nämligen rädsla. Det är inte samma sak att gå på en bräda där fallhöjden är fem meter jämfört med att den är kanske 5 cm.

Det finns ett franskt uttryck som heter Cherche la femme, vilket betyder Sök kvinnan! Det syftar på konstatarandet att om en man gör konstiga, oförklarliga saker så beror det förmodligen på att han försöker imponera på en kvinna eller är kär i en kvinna. Jag vill inte kommentera den ev sanningshalten i det påståendet men om vi byter ut ordet kvinna mot ordet rädsla så tror jag att det är ofta väldigt, väldigt sant. Cherche la peur borde det bli på franska. När människor beter sig konstigt, avvikande, aggressivt eller hatiskt så tror jag nämligen att det i grunden handlar om just rädsla. Nästan varje negativ känsla vi har tror jag vi kan koka ner till en bakomliggande, diffus rädsla – rädsla för att inte duga, rädsla för att bli fattig, rädsla för att bli lurad, rädsla för att bli kränkt, rädsla för att inte få vara med, rädsla för att bli lämnad och övergiven och kanske allra ytterst en rädsla för döden.

Nu bygger det här inte på av mig kända vetenskapliga forskningsrön utan på min egen psyklogiska amatörforskning, men jag inbillar mig att forskningen skulle kunna bekräfta den här sanningen och kanske har de redan gjort det i nån psyklogisk studie någonstans i världen. Cherche la peur, alltså – sök rädslan! Rädsla som den allra starkaste negativa påverkansfaktorn i hela världen. Så när du går och röstar idag – fundera över vilken roll din rädsla har i valet av parti!

Vad är då motsatsen till rädsla? Jo, trygghet eller kanske tillit. Och det är precis vad Jesus talar om i dagens evangelium. Total tillit! ”Gör er inga bekymmer!” Lita på att Gud tar hand om dig! Du behöver inte vara rädd för du är i trygga händer. Du behöver inte oroa dig för vad du ska äta eller dricka eller ta på dig för Gud vet att du behöver allt detta och Gud kommer att förse dig. Du behöver inte fokusera allt detta materiella så mycket, inrikta dig istället på att söka Gud så kommer du att få allt det andra också!

Men då kanske någon invänder: Men vad är det där för floskler! Det är ju helt enkelt inte sant! Det finns anledning att vara rädd! För klimathotet, för galna politiker, för ungdomar som bränner bilar och skjuter varandra. Folk dör hela tiden, om inte av våld så av sjukdomar och olyckor. Så det finns verkligen anledning att vara rädd. Brädan ligger inte på golvet utan den ligger verkligen på fem meters höjd, precis så farligt är det att leva. Man kan snubbla och dö precis när som helst!

Jo, vi kan dö precis när som helst. När jag ramlade ihop här framme på Första Adventsgudstjänsten förra året så skulle det ha kunnat vara en massiv hjärtattack, precis så fort kan det gå att dö och precis så oväntat kan det gå till. Ingen av oss vet om vi lever imorgon för varje sekund av liv förutsätter att tusentals processer i vår kropp fungerar som de ska. Det är verkligen en tunn tråd som livet hänger på. Men om vi hade gått omkring och tänkt på det så hade vi blivit förlamade av rädsla. Om vi hela tiden gått och funderat på att vi när som helst kan dö så hade vi inte fått något liv ö h t. Och när Gud skapade oss så gav han oss en alldeles makalös förmåga till förträngning av detta faktum att vi när som helst kan dö. Den förmågan är en gåva som vi ska vara väldigt tacksamma för, för den gör det möjligt att leva utan fruktan.

Det som dagens evangelium försöker säga oss det är att ungefär som det där gamla svenska ordspråket: Gårdagen är förbi. Morgondagen har du inte sett. Idag hjälper Herren!  Eller samma sak som dagens sista psalm vill säga: Blott en dag, en ögonblick i sänder.. Vi har rätt att känna trygghet för vi vilar verkligen i Guds armar. Brädan ligger inte på fem meters höjd utan den ligger platt på marken. Det är inte farligt att leva, det är inte farligt att misslyckas, att trampa snett och falla för du faller hela tiden i Guds armar. Det värsta som kan hända är att du dör och inte heller det är så farligt för det ska du göra förr eller senare i vilket fall och också som död vilar du i Guds famn, inte ens döden behöver du vara rädd för. Så utrota då den där rädslan ur ditt liv! Våga tro att Någon fångar dig när du faller, Någon som tål hela din tyngd, Någon som orkar bära och lyfta ända in i evigheten. AMEN.