18. eft tref 2003

Familjegudstjänst i Stensjökyrkan
18:onde eft. Tref. 2003
Stefan Risenfors

<<Föregående  >>Nästa
Evangelium Joh 7:14-18

Predikan
Den här söndagen handlar om att lyda – tycker ni att det är viktigt att lyda?... Vilka ska man lyda då? … Ska man alltid lyda?

Om jag gav dig en burk med sylt och sa åt dig att du skulle hälla den över honom som sitter bakom dig – skulle du göra det då?... Kan vi då vara överens om att det nästan alltid är rätt att lyda vuxna? Kan vi t o m vara överens om att man för det mesta ska lyda vuxna också när man tycker att de har fel eftersom vuxna ofta vet mycket mer än barn?...

Igår hade vi i vår andra kyrka, Fågelbergskyrkan, besök av en man som heter Per och som har suttit i fängelse i mer än ett år i USA. Det var för 18 år sedan och han var bara 22 år då. Men vilka är det som brukar sitta i fängelse? …

Ska jag berätta varför Per hade hamnat i fängelse? Jo, för att han och några kamrater hade hamrat med sina hammare på några raketer som var till för att skjuta iväg jättestarka bomber, som kallas atombomber. Det är bomber som skulle kunna döda sådär 1 miljon människor på en gång om dom sprängdes över en storstad och de här raketerna var till för att kunna få bomberna att träffa stora städer i andra länder. Och Per och hans kamrater tyckte att det var så dumt att det fanns såna vapen så de bestämde sig för att hamra lite på de där raketerna, så att man inte skulle kunna använda dem längre.

Men sådär får man ju inte göra. Det står i lagen att man inte får hamra på andras raketer – så polisen kom och tog dom och så fick Per sitta mer än ett år i fängelse. Per lydde alltså inte lagen, han var olydig mot lagen, men tycker ni att han gjorde fel?...

Per bröt mot lagen för att han är kristen och vet att Jesus en gång har sagt att man måste lyda Gud mer än människor. Och när nu Gud har sagt att människor inte får döda varandra – för det står faktiskt så i Bibeln – så kände Per att han måste lyda Gud mer än människor, han måste lyda Gud mer än den där lagen som människor har skrivit och som förbjuder oss att hamra på andras raketer! För den där raketen var ju till för en enda sak – den var till för att döda människor, den gick inte att använda till någonting annat och därför måste den förstöras, menade Per

Så visst är det bra med lydnad, men inte alltid – för man måste lyda Gud mer än människor och ofta känner man någon stans inuti sig när något är fel. Som du skulle ha känt om jag hade bett dig hälla sylt över din kompis!

Ibland tror jag att barn faktiskt är bättre än vuxna på att känna vad som är rätt och vad som är fel. Fastän de vuxna kanske har läst en massa böcker och kan en massa grejer som barn inte kan, så kan det vara så att barn är bättre än vuxna på att känna vad som är rätt och fel. För det finns saker man inte kan läsa sig till i böcker. Det där blev vi påminda om i den där bibeltexten jag läste förut om Jesus. Det stod att folk blev förvånade och sade om Jesus: "Hur kan han som inte har studerat vara så lärd?"

Vuxna ska man alltså lyda för det mesta men inte riktigt alltid, inte när dom säger åt en att göra något som man vet är fel som att hälla sylt på kompisar. Men det finns faktiskt någon som man alltid ska lyda – någon som aldrig ber en om att göra nånting som är dumt eller fel…? Vem kan det vara…? Jo, det är Gud – Gud ska man alltid lyda!

Men hur ska man då veta vad Gud vill? Ja, det är det som är det knepiga – ibland kan vi inte vara säkra på vad Gud vill. Men ibland när vi är osäkra kan det hjälpa att läsa i Bibeln och att be till Gud och helt enkelt i bönen fråga Gud vad som är rätt och fel. Men för det mesta kommer det ju ingen ängel och talar om för dig precis hur du ska göra för Gud brukar svara på ett annat sätt. Han brukar hjälpa dig att själv förstå vad som är rätt och vad som är fel – så det du ska göra när du vill veta vad Gud vill – det är att du ska lyssna inåt i dig själv. Du ska känna efter vad som känns rätt – känna efter vad din mage säger dig, den delen av magen som vi kallar samvete!

Ta det här med vapen, t ex. Både Per och jag har kommit fram till att vi aldrig vill vara soldater – ibland kallas det att vara vapenvägrare. Men det finns många andra kristna som också vill lyda Gud mer än människor som har kommit fram till att det visst kan vara rätt att vara soldat ibland. Så vi är inte överens om vad Gud menar i den här frågan. Och då är det viktiga att ha respekt för varandra – att kunna tycka om varandra fastän man inte är överens och att tillåta varandra att tycka det man tycker.

Nå, vad har ni lärt er idag?
1. Att man nästan alltid ska lyda vuxna.
2. Att man måste lyda Gud mer än människor för de största katastroferna har inträffat när människor varit alltför lydiga, t ex som soldater.
3. Att man genom att läsa Bibeln och be kan få reda på mycket om vad Gud vill.
4. Att man alltid ska lyssna till sitt samvete och tillåta andra att lyssna till sina samveten.